Wat is trombose en longembolie?

Wat is trombose en longembolie?

Trombose betekent dat er een bloedvat (ader of slagader) geheel of gedeeltelijk is afgesloten door een bloedstolsel. Hierdoor kan bloed minder goed worden afgevoerd. Meestal ontstaat dit in de bloedvaten van de benen (trombosebeen) of het bekken. In een aantal gevallen treedt stolselvorming echter op in de bloedvaten van de armen.

Embolie: verstopping door bloedstolsel

Een bloedstolsel kan losschieten en via het bloed worden meegevoerd en verderop in een bloedvat opnieuw een afsluiting veroorzaken. Een afsluiting veroorzaakt door een los bloedstolsel wordt een embolie genoemd. Als het losgeschoten stolsel in een bloedvat van de longen terechtkomt, kan het daar een verstopping veroorzaken. Dit wordt een longembolie genoemd.

Verhoogd risico op trombose

Een totale heup- of knievervangende operatie veroorzaakt “tijdelijke schade” aan weefsels en bloedvaten rondom het gewricht. Deze “tijdelijke schade en minder bewegen geven na een operatie een verhoogd risico op het ontstaan van trombose.

Er zijn nog meer factoren die een verhoogd risico op trombose met zich meebrengen zoals grote operaties, bedlegerigheid, verlamming, zwangerschap, overgewicht, anticonceptie pil, kanker etc, etc.

Een bloedstolsel kan leiden tot een embolie