Pradaxa bij diepveneuze trombose en longembolie


Voorkomen van trombose en longembolie

In de capsules Pradaxa zit de werkzame stof dabigatran etexilaat. Het antistollend effect van Pradaxa hoeft niet door de trombosedienst te worden gecontroleerd zoals bij sommige andere antistollingsmiddelen. Pradaxa wordt ook wel een directe trombine remmer genoemd. Dit betekent dat Pradaxa een stof (trombine) blokkeert die in het lichaam betrokken is bij het ontstaan van bloedstolsels. Hierdoor wordt het ontstaan van bloedstolsels voorkomen.

Dosering

De standaarddosering van Pradaxa bij de behandeling van trombose en longembolie én ter voorkoming van het opnieuw optreden van trombose en longembolie is tweemaal daags 1 capsule van 150mg (ongeveer om de 12 uur innemen).

Als u ouder bent dan 80 jaar en/of als u het medicijn verapamil gebruikt dan is de aanbevolen dosering tweemaal daags 1 capsule van 110mg (ongeveer om de 12 uur innemen). Verapamil en Pradaxa dienen gelijktijdig te worden ingenomen. Ook als u een verhoogd bloedingsrisico heeft kan uw arts besluiten om de verlaagde dosering van tweemaal daags 1 capsule van 110mg (ongeveer om de 12 uur innemen) voor te schrijven. U start de behandeling met tenminste 5 dagen heparine injecties en daarna worden de heparine injecties vervangen door Pradaxa.

Stop niet met gebruik Pradaxa zonder overleg

U neemt 2 keer per dag 1 capsule met water in. U moet Pradax innemen met water, met of zonder voedsel. De capsule in zijn geheel doorslikken, niet kauwen of openen. De behandeling is geen kuur maar dient voor een lange tijd te worden voortgezet. Uw arts bepaalt de duur van de behandeling.

Stop niet met het innemen van Pradaxa voordat u overleg heeft gehad met uw arts. Het risico op het ontstaan van bloedstolsels kan hoger zijn als u stopt met de behandeling. Om goed bij te houden wanneer u Pradaxa heeft ingenomen, kunt u de Pradaxa agenda gebruiken en uitprinten.

Houd precies uw inname van Pradaxa bij met de agenda

Verdraagzaamheid

Omdat Pradaxa, zoals elk antistollingsmiddel, invloed heeft op de bloedstolling, hebben de meeste bijwerkingen te maken met verschijnselen als blauwe plekken of bloedingen. Ook kunnen maag-darmklachten optreden. De maag-darmklachten komen bij ongeveer 10% van de patiënten voor. De maag-darmklachten zijn doorgaans van voorbijgaande aard maar kunnen verscheidene weken aanhouden. 90% van de patiënten ervaart minder klachten na inname van Pradaxa met voedsel. U kunt de capsule tegelijk met voedsel én water innemen om de maag-darmklachten te verminderen. Wanneer één van de bijwerkingen ernstig wordt of als er bij u een bijwerking optreedt die niet in de bijsluiter is vermeld, raadpleeg dan uw arts of apotheker.